Jockum Nordström – Utan lykta

Vårens och sommarens stora utställning presenterar Jockum Nordström, en av Sveriges internationellt mest uppmärksammade konstnärer. Nordström arbetar gränsöverskridande med teckningar, målningar, kollage, skulpturer, bilderböcker, animationer, skivomslag och musik. I hans verk återfinns referenser till folkkonst, ”outsider art” och arkitektur.

I utställningen presenteras skulpturer och kollage tillsammans med skisser, som visar Nordströms konstnärliga process. Skulpturerna i papper och trä har kopplingar till ett planerat verk för ett nytt bostadsområde: en stor triumfbåge i betong över en strandpromenad i en nyanlagd stadspark vid Södra Värtan, Stockholm.

Utställningens centrala verk, The Anchor Hits the Sand, är ett meditativt skuggspel där Nordströms karaktäristiska pappersfigurer – hus, träd, djur och människor – projiceras på en skärm av halvtransparent papper. De utklippta figurerna, som är monterade i ståltråd bakom skärmen, är belysta genom roterande färgfilter och framträder på pappersskärmen i ett föränderligt landskap av ljus och skuggor. Musiken, ett kollage av gamla stenkakor, som satts samman i samarbete med Rudolf Nordström, konstnärens son, bidrar med ytterligare en dramatisk dimension. Det är lätt att fångas av detta drömska verk bortom tid och rum. Presentationen på Skissernas Museum är den första i Sverige, och kanske är det sista gången konstnären bygger upp detta helt analoga verk.

Jockum Nordström (f. 1963) är bosatt och verksam i Stockholm och på Gotland. Han har haft utställningar på gallerier och institutioner i stora delar av världen och hans verk återfinns i betydande museisamlingar i såväl Sverige som övriga Europa och USA. The Anchor Hits the Sand har tidigare visats på David Zwirner, London (2019). Ursprunget till verket är Why Is Everything A Rag, som visades på Contemporary Arts Center, New Orleans (2018).

För bokning av visningar: visning@skissernasmuseum.lu.se

Bild: Jockum Nordström på Gotland, fotograf: Karl Melander

Boka en guidad visning

Välkommen att göra en intresseanmälan till en guidad visning med en av våra inspirerande guider. Fyll i formuläret nedan. För pris och information.