Joumana Haddad. Foto: Milton Martínez / Secretaría de Cultura CDMX

Världspoesidagen 2019: Joumana Haddad och Alberto Ruy Sánchez

Joumana Haddad (Libanon) och Alberto Ruy Sánchez (Mexiko) har under flera år hållit en dialog med böcker, genom internet, mejl och så småningom i direkt vänskap där deras diktning använder erotiken som kompass för att orientera sig i historia, konst och religion. Två gamla kulturer möts i den moderna poesin. De är inte bara författare, båda är översättare och mycket aktuella debattörer i sina ömsesidiga länder. Joumana Haddad har publicerat många diktsamlingar och är mångfaldig översatt. Hon är chef för kultursidorna på tidningen An Nahar och för konsttidskriften Jasad. Hennes bok Lilits återkomst kom ut på svenska på Tranans förlag, 2010. Alberto Ruy Sánchez är också förläggare, med sin fru har han grundat konsttidskriften Artes de México. Han var gästprofessor vid flera universitet, bland annat Sorbonne i Paris.

Samtal på engelska.

Världspoesidagen infaller den 21 mars och skapades av Unesco 1999 med syftet att uppmuntra till att på alla sätt närma sig poesin: att läsa, skriva, översätta, publicera, diskutera och undervisa om poesi i alla dess upptänkliga former. I Malmö och Lund har sedan flera år organisationen bakom de Internationella Poesidagarna ansvarat för genomförandet av dagen, som vuxit till att omfatta flera dagar där poeter från olika språk och kulturer möts för samtal, bokpresentationer, uppläsningar och andra evenemang. Kulmen är en gemensam uppläsning på Malmö Stadsbibliotek.

Studerande och unga under 25 år fri entré. I övrigt ordinarie entré till museet. Se pris och rabatter