Illustration Gravitational Ripples: Lea Porsager/RÅformat visualiseringsbyrå. 2017

Thursday Sessions: Minnesvård efter flodvågskatastrofen med Statens konstråd

Fem konstnärer deltog med idéförslag i tävlingen om att utforma en minnesvård på Djurgården i Stockholm efter flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004 där 543 svenskar och totalt en kvarts miljon människor miste livet. Nyligen vann den unga danska konstnären Lea Porsager tävlingen med Gravitational Ripples, ett förslag som utgår från Einsteins över 100 år gamla teori om krusningar i rumtiden. Utöver Porsager deltog fyra andra tävlande: Studio Tomás Saraceno, Vogt Landscape Architects med Julian Charrière, Alfredo Jaar och Damián Ortega Studio.

Inger Höjer Aspemyr och Lotta Mossum från Statens konstråd presenterar de fem förslagen med fördjupning i Lea Porsagers vinnande bidrag. Museichef Patrick Amsellem introducerar med en reflektion kring minnesmärken utförda på andra platser i världen. Kvällen avslutas med ett samtal om vårt behov av att skapa konstnärligt gestaltade platser för att minnas händelser som haft en stark påverkan på oss själva och samhället.

Efteråt fortsätter diskussionen i restaurang På Skissernas. Visa upp ditt årskort så får du 10% vid köp av såväl mat som dryck.

Läs mer om projektet på Statens konstråds webbplats