Temavising: Varför har det inte funnits några stora kvinnliga konstnärer?

Varför har det inte funnits några stora kvinnliga konstnärer? Denna både retoriska och provocerande fråga ställde den amerikanska konsthistorikern Linda Nochlin i en banbrytande text 1971. Hon ville visa på hur konsten är tätt sammanflätad med samhällets existerande normer och strukturer. Vem kunde gå på vilka skolor? Vad sågs som genialiskt och vad var bara mediokert? Vem kunde lyckas trots dåliga odds och vilka förutsättningar behövdes i så fall? Och kanske viktigast av allt: vad skulle konst kunna vara om vi helt enkelt struntar i gamla patriarkala värderingar och istället försöker skapa något helt nytt? Går det ens?

Med avstamp i de frågor som Nochlins text fortfarande väcker tar Linn Hübinette den 8 mars med oss på en temavisning av verk i vår samling förstudier och skisser till offentlig konst.
Välkommen att fira Internationella kvinnodagen hos oss på Skissernas Museum!

Linn Hübinette är amanuens på Skissernas Museum och har en fil. kand. i Genusvetenskap från Lunds universitet.

Bild: Nadia Khodasevich Léger, Komposition i rymden, 1924, finns i Internationella salen.

Visningen ersätter den offentliga visningen av museet. Visningen ingår i entrébiljetten. Se priser och rabatter.