Nordic Affect, photo David Oldfield. Suzanne Osten, photo Magnus Hallgren. Shiva Feshareki photo Alice the Camera.

Skissernas Night

Tre gånger om året presenteras en helkväll med fri entré, konstupplevelser, live akter, performance, workshops och mycket mer. Ta med vännerna eller familjen och upplev museet som du aldrig upplevt det tidigare.

Kvällens program:
18.00 Samtal: Suzanne Osten och Kerstin Berggren
18.00 – 20.00 Skapande verkstad
19.00 Tomoko Sauvage (JPN/FRA)
20.00 Maher Cissoko (SEN/SWE)
20.00 Nordic Affect (ISL)
21.00 Performance Croquis: Leif Holmstrand
21.30 Maher Cissoko (SEN/SWE)
21.45 Shiva Feshareki (ENG)

Hela kvällen:
Filmvisning: The Weather War av Bigert & Bergström, varje heltimme
Dj Sona och visuals av Olof Werngren
Guidade visningar varje hel- och halvtimme (se visningsschema längre ner)

Suzanne Osten

Kulturjournalisten Kerstin Berggren i ett samtal med filmskaparen och teaterikonen Suzanne Osten om kreativa processer och gränsöverskridande skapande.
Suzanne Osten är dramatiker, regissör, författare, teaterchef och professor. Under 60-talet grundade hon Sveriges första oberoende teater, Fickteatern och som konstnärlig chef för Unga Klara (sedan 1975) har hon revolutionerat barnteaterns form och status både i Sverige och internationellt. Osten har fått utmärkelser världen över för sitt arbete inom teater och film, särskilt hennes arbete inom barnteater. Osten är även författare av ett fler tal böcker och pjäser. Osten är känd för att skildra utmanande ämnen som anorexi, Downs syndrom och skilsmässa. År 2016 gjorde Suzanne rubriker med sin film Flickan mamman och demonerna som skildrar en psykotisk mamma och relationen med hennes dotter. Åren 1995-2009 var Osten professor i regi vid Dramatiska Institutet. År 2000 utsågs hon till hedersdoktor vid Lunds universitet.
 
Kerstin Berggren, kulturjournalist och radioprofil, är för många känd från Spotlight – en kulturpodd i Sveriges Radio där den skapande processen och gränsöverskridning står i fokus. Berggren har under åren lett ett flertal samtal på Skissernas Museum.

Performance Croquis med Leif Holmstrand

Kom och teckna! Alternativ kroki för alla  – erfarna som oerfarna tecknare. Under kvällens Performance Croquis intar konstnären Leif Holmstrand museets Svenska sal och vi kan lova ett udda möte mitt bland museets konstverk.

Konstnären, författaren och musikern Leif Holmstrand har genom åren förbryllat med sina queera och säregna utställningar och performanceverk. Han är oförutsägbar i sitt materialval och har arbetat med allt från barnvagnar, bränt kött, till garn och mjukisdjur. Som författare debuterade Holmstrand 2002 med diktsamlingen Stekelgång och har sedan dess publicerat över tjugo böcker som återspeglar en rastlös konstnärlig praktik med rörliga rötter i samtida regnbågskultur och delvis förbisedd icke-straight konsthistoria. Böckernas och konstproduktionens verkligheter ger även genklang i text-ljud-komposition, noise och sång.

Teckningsmaterial finns att låna – inga förkunskaper krävs. Begränsat antal sittplatser, först till kvarn. Pågår ca 30 min.

Nordic Affect (ISL)

Nyskapade stråkensemble från Island
Nordic Affect har blivit hyllade för sin energiska och stilistiska scennärvaro. Sedan debuten 2005 har Nordic Affect gjort internationell karriär och framträtt bl.a. i Finland, Danmark, Nederländerna, Frankrike och England. Nordic Affect representerar den nya generationen instrumentalister som i sin repertoar kombinerar musik från 1600- och 1700-talet med nya kompositioner och elektroniska uttryck. Helt i samklang med den nyskapande musikkulturen på Island. Nordic Affects konstnärliga ledare har sedan starten varit Halla Steinunn Stefánsdóttir. nordicaffect.com

Shiva Feshareki (ENG)

Experimentellt DJ-set med energi, komplexitet och finess
Shiva Feshareki är en experimentell klassisk kompositör, DJ och radioprogramledare med brittisk-iranska rötter. 2017 belönades hon med Award for Innovation på British Composer Awards för sitt musikaliska arbete. I sina verk utforskar Feshareki elektriska ljud genom ett brett spektrum av metoder och samarbetsprocesser som inkorporerar klassisk metodologi.

I sina DJ-set styckar Shiva upp disparata ljudbilder för att sedan sy ihop dem igen på sitt helt unika sätt att använda samplingar. Partier av garage och d’n’b ger DJ-setet energi medan influenser från minimala kompositörer tillför lager av komplexitet och känslighet. Banbrytande kompositörer från 1900-talets som Eliane Radigue, Daphne Oram, James Tenney och Pauline Oliveros har haft en stor påverkan på och är ständigt närvarande i Shivas musikaliska skapande. shivafeshareki.co.uk

Tomoko Sauvage (JPN/FRA)

Sällsam elekronisk musik med ljudet från droppande vatten
Tomoko Sauvage är en japansk musiker och konstnär, numera bosatt i Paris, som varit aktiv sedan mitten av 2000-talet. Med hjälp av diverse vätskor, skålar och förstärkning av ljud under vatten, skapas varma och sensuellt meditativa kompositioner. Sauvages konstnärskap är kopplat till frågor som alkemi, meditation och balansen mellan kaos och ordning. Hon undersöker formen av ljud och improvisation i förhållande till miljön. Tomoko är idag internationellt erkänd för sitt arbete som bland annat framförts live på Roskildefestivalen, Flowfestivalen och Centre Pompidou. o-o-o-o.org

Maher Cissoko (SEN/SWE)

Rytmiskt, unikt sound med västafrikansk harpluta
Grunden i Cissokos musik är koran, en västafrikansk harpluta med 22 strängar. Musiken är egenkomponerad och inspirationen kommer från möten och resor, även om melodierna ofta uppstår mitt i vardagen. I Cissokos familj, en av Västafrikas största koraspelande släkter, har traditionen att sjunga och spela gått i arv från generation till generation i över 700 år! Cissoko själv är uppvuxen i södra Senegal men bor sedan 10 år i Sverige. Här har han etablerat sig som ett känt namn i folk- och världsmusikkretsar med en rad priser och nomineringar. Soloalbumet Kora Fo (2017) är en intim musikupplevelse där Cissokos egen relation till koran står i fokus. Albumet karakteriseras av rytm, musikalitet och inspiration från såväl hans familjs rötter som från samtiden. mahercissoko.com

Guidade visningar: 15 min – en konstnär ett verk

17.00  Isaac Grünewald, Svenska salen, (Sv)
17.30  Astrid Göransson, Konstverkets födelse, (Eng)
18.00  Fernand Léger, Internationella salen, (Sv)
18.30  Francisco Eppens, Mexikanska samlingen, (Eng)
19.00  Sonia Delaunay, Internationella salen, (Sv)
19.30  Isaac Grünewald, Svenska salen, (Eng)
20.00  Fernand Léger, Internationella salen, (Eng)
20.30  Francisco Eppens, Mexikanska samlingen, (Sv)
21.00  Sonia Delaunay, Internationella salen, (Eng)
21.30  Astrid Göransson, Konstverkets födelse, (Sv)

Filmvisning: The Weather War av Bigert & Bergström

Är du nyfiken på Bigert & Bergströms kommande utställning på museet? Under kvällen förhandsvisar vi filmen med samma titel som utställningen The Weather War.

The Weather War (2012, 58 min) är en film om människans strävan att kontrollera vädret och tämja dess kraft för egen vinning. I en mix mellan land art performance och road movie, reser konstnärsduon Bigert & Bergström till USA’s tornadobälte med sin maskin och skulptur, The Tornado Diverter, för att stoppa en tornado. På vägen ges exempel ur historien om hur meteorologin utvecklats i symbios med militära mål och hur dessa visioner förskjutits till dagens tankar om geo-engineering. Kontroversiella idéer med sociopolitiska konsekvenser där frågan om vem som äger rätt till ett modifierat väder ställs på sin spets.

I ett större perspektiv visar filmen på de globala klimatförändringar som dagens människa är utsatt för. Hur ska vi bete oss för att möta dessa utmaningar? Genom anpassning? Eller genom ett krig mot en tilltagande aggressiv väderlek som hotar att förgöra oss? I Bangladesh byggs skyddsmurar mot kommande översvämningar. I Kina skickas raketer mot hotande regnoväder. Och i Italien avfyras kanoner mot hagel för att skydda årets vinskörd.

Skissernas Night genomförs med stöd av Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.


sparbanken-webb.jpg#asset:2144




Kommande evenemang

Visar 0 resultat