Bildcollage: Tilde Björfors Foto: Emilia Jiménez-Bergmark. Interör Skissernas Museum Foto: Åke E:son Lindman. Iris Bergcrantz Foto: okänd. Interiör Skissernas Museum Foto: Skissernas Museum.

Skissernas Night #2

Nu är det dags för Skissernas Night #2 – den andra av fyra fullspäckade kvällar under året. Ta med dina vänner, ät och drick gott, bli överraskad, inspirerad och fördjupa dig i konsten under dessa händelserika kvällar med fri entré.

Program

Historielabbet konst-quiz
Hela kvällen, tipsrunda genom museet, börjar i Svenska salen

Highlights på museet med museichef Patrick Amsellem
17.00 Visning, 30 min, på svenska, samling i Svenska salen

Galleri Pictura pop-up: Pictura Zine vol. 1
17.00 – 20.00 Releasefest, Gallerigången

DJ: Prins Emanuel
17.00 – 21.00

Performance Croquis: Karavan (Nycirkus Malmö)
17.20 – 17.40 Krokiteckning, Skulpturparken

Prova på linoleumtryck
18.00 – 20:00 Skapande verkstaden

Iris Bergcrantz Jazz duo (Malmö)
18.15 Konsert, Museets foajé

Performance Croquis: Karavan (Nycirkus Malmö)
19.00 – 19.20 Krokiteckning, Svenska salen

Kerstin Berggren möter Tilde Björfors
19.30 Samtal, 45 min, Birgit Rausings sal

Highlights of the Museum med Ambrin Carlstein
19.30 Visning, 30 min, på engelska, samling i Svenska salen

NOLA (Malmö)

21.00 Konsert, Birgit Rausings sal

Golden Ivy (Malmö)
22.00 Konsert, Birgit Rausings sal

23.00 Museet stänger

Skissernas Night genomförs i samarbete med Sparbanken Skåne genom stöd från Sparbanksstiftelsen Finn.


Kerstin Berggren möter – TILDE BJÖRFORS
Cirkusdirektören och regissören Tilde Björfors och Kerstin Berggren i ett samtal där skapandeprocesser och gränsöverskridande i alla former står i fokus – att ständigt försöka göra det omöjliga möjligt!
 
Tilde Björfors och Cirkus Cirkör är just nu aktuella med föreställningen Movements på Hipp i Malmö – den tredje och sista delen i en trilogi som behandlar medmänsklighet, gränsöverskridande, migration och mottagande. Forskaren, konstnären och cirkusdirektören Tilde Björfors grundade Cirkus Cirkör 1995. Idag är det ett av världens ledande nycirkuskompanier med föreställningar som gör succé såväl inom landet som internationellt.
 
Samtalet leds av kulturjournalisten Kerstin Berggren, känd från kulturpodden Spotlight samt en lång rad kulturdokumentärer i Sveriges Radio. Drygt 70 kulturpersonligheter har de senaste två åren intervjuats av Kerstin. De långa samtalen grundar sig i hennes intresse för hur skådespelare, konstnärer, operasångare och musiker tänker i sitt arbete – den skapande processen.

Detta är det andra samtalet i en serie där Kerstin Berggren möter aktuella personer verksamma inom olika kulturella områden. Fortsättning följer under höstens och vinterns Skissernas Night.


Kom och teckna! Performance Croquis med Karavan (Nycirkus Malmö)
Alternativ kroki för alla  – erfarna som oerfarna tecknare! Vid årets premiär för Performance Croquis intar cirkusartister från scenkonstkollektivet Karavan i Malmö museets skulpturpark och salar. Vi kan lova ett udda möte mellan nycirkus, kroki och konst – en upplevelse där du som deltagare är en viktig del av helheten.

Pågår ca 20 min/tillfälle. Teckningsmaterial finns att låna – inga förkunskaper krävs. Begränsat antal platser, först till kvarn. Vid dåligt väder flyttar vi in (medhavt teckningsmaterial endast bestå av torra pennor mm).

Kroki (av franska croquis ’skiss’) är en snabb, skissartad teckning efter levande modell. De ofta snabba kroppsstudierna har utgjort en betydande grund inom konstnärlig utbildning inom den västerländska konsten.


Skapande verkstad: Prova på linoleumtryck
Bli inspirerad av tekniken som konstnären Swoon har skapat sina porträtt med! Gör ditt eget linoleumtryck i vår Skapande verkstad. Museets konstpedagog Linnea Hansson och Ida Corneliusson från grafiklinjen på Östra Grevie är på plats och visar grunderna. Drop–in 18.00 – 20.00. För alla från ca 12 år och uppåt.


Galleri Pictura pop-up: release av Pictura Zine vol. 1
Bläddra och läs den första utgåvan av Pictura Zine som bjuder på konst, essäer och artiklar under rubriken Flykt. På flykt från verkligheten, tristessen, eller i sökandet efter skydd – en tillflyktsort. Den nya publikationen ska fungera som en plattform för ung samtidskonst med ämnen som engagerar. Ett urval av de publicerade konstverken visas även under kvällen.


Iris Bergcrantz Jazz duo (Malmö)
Sångerskan och komponisten Iris Bergcrantz släppte sitt debutalbum Different Universe 2015 som kritikerrosats runt om i världen. Iris framför en blandad repertoar av egenskrivet, folkmusik (i vokalgruppen Åkervinda) men också traditionell jazz. På Skissernas Night uppträder Iris med sin jazz-duo och kommer att skapa stämning i museets foajé.


Golden Ivy (Malmö)
Golden Ivy är en Malmöbaserad musiker och en tredjedel av skivetiketten Fasaan. Han Debuterade med Sketches of Golden Ivy 2014 och är nu aktuell med låten 1988 under pseudonymen Fullständiga Rättigheter på etiketten Chalice. Golden Ivy bjuder under kvällen på en samling synth-baserade alster.
Lyssna här: https://soundcloud.com/golden-...


NOLA (Malmö)
NOLAs musik är suggestiv och drömsk; texterna poetiska och bilderna skarpa. Rösten är stor och kraftfull men tilltalet intimt. Genremässigt låter sig inte NOLA fångas så lätt men rötterna finns i såväl akustisk americana som soul och jazz. Hösten 2015 släpptes EP:n Abyss och lovorden haglade. Hymn utnämnde henne till en av 16 kvinnliga artister att hålla koll på, Spotify la till hennes låtar i flera av sina största spellistor och internationella bloggar som IndieShuffle och JAJAJA hyllade hennes singel Be Still My Heart (till exempel skrev JAJAJA ”We dare you to not love this”). 

Lyssna på NOLAs helt färska debutalbum https://open.spotify.com/album... eller https://soundcloud.com/nolanol.


Konst-quiz med Historielabbet
häng med på Historielabbets konsthistoriska tipsrunda i museet! Oavsett om du tycker att du kan något om konst eller inte – våga testa dina kunskaper om samtidskonst, konsthistoria och populärkultur ur ett icke-normativt perspektiv. Ta med dina vänner, skapa ett lag eller delta helt solo och upptäck konsten utifrån en mer inkluderande historieskrivning.
Tipsrundan finner du runt om i utställningssalarna på Skissernas Museum.Sparbankstiftelsen-Finn_liten.jpg#asset:

Kommande evenemang