Skissernas Night

Tar du konstnärlig frihet för givet? Vi tror inte det! Skissernas Museum presenterar stolt en helkväll med högt i tak och gäster som arbetar och kämpar för att uttrycka sin konstnärliga vision. Tara Transitory. Gabriela Pichler. Dinis Machado. Erik Holmström. Aki Zum. John Venkiah. 

PROGRAM:

17.30 Samtal: Gabriela Pichler, Birgit Rausings sal
18.00-20.00 Muralmåleri med Aki Zum, Skapande verkstaden
19.00 Jazz i foajén: John Venkiah
20.00 Performance: Dinis Machado, Birgit Rausings sal
20.15 Jazz i foajén: John Venkiah
21.00 Performance Croquis: Malmö dockteater, Svenska salen
22.00 Live musik: Tara Transitory, Birgit Rausings sal

Hela kvällen:
DJ-duo Anatolian Beat Collective i foajén! 
15 min. Guidade visningar varje hel- och halvtimme (se visningsschema längre ner).

GABRIELA PICHLER & KERSTIN BERGGREN

Debutfilmen Äta sova dö (2012) vann fyra Guldbaggar och uppföljaren Amatörer (2018) utsågs till bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival. Möt filmskaparen Gabriela Pichler i ett samtal med kulturjournalisten Kerstin Berggren om kreativa processer och skapande.

För Gabriela Pichler har kuvad orättvisa fungerat som bränsle i hennes skapande och i båda hennes långfilmer blir landsorten ett mikrokosmos för att berätta om något större. Berättelser som skildrar och förenar i småstadskris, varselvågor och klasskillnader men som även är fyllda av uppkäftig humor och ett stort bultande småstadshjärta. Gabriela Pichler (f. 1980) är utbildad vid Öland dokumentärskola och Filmhögskolan i Göteborg. Långfilmsdebuten Äta sova dö vann publikpriset i Venedig och tog storslam på Guldbaggegalan där den prisades för bästa manus, bästa kvinnliga huvudroll, bästa regi och bästa film.

Kerstin Berggren, kulturjournalist och radioprofil, är för många känd från Spotlight – en kulturpodd i Sveriges Radio där den skapande processen och gränsöverskridning står i fokus. Berggren har under åren lett ett flertal samtal på Skissernas Museum.

TARA TRANSITORY – NOISE AND RITUAL

Tara Transitory aka One Man Nation är svår att placera i ett fack eller kategorisera. Vissa anser att hennes arbete är konst, andra att det är musik och en del anser det vara skräp. Genom sina starka, ljudbaserade uppträdande utforskar Tara Transitory skärningspunkterna mellan könsidentiteter, musik och ritualer. Missa inte denna unika performance under spegeltaket på Skissernas Night kl. 22.00.

För närvarande är Tara Transitory baserad i Chiang Mai, Thailand, där hon leder och driver flera genusorienterade projekt som Extantion (performance studio och konstnärsresidens) och International //gender|o|noise \\ Underground (en samling videoverk av trans kvinnor). Se mer: Tara Transitory

DINIS MACHADO – DRAG PERFORMANCE 

Verket Consubstantiation är en drag performance där Dinis Machado söker efter oklara identiteter genom berättelser, rörelser, ritualer och musik. Genom dessa praktiker skapas ett sammanhang som kan upplevas som både bekant och främmande och ge upphov till frågor om avvikelse och tillhörighet. Dinis Machado är utbildad inom klassisk balett, samtida dans, skådespeleri och bildkonst och hans konst skapas ofta i mötet mellan dessa fält. Dinis Machado, född i Porto, Portugal och sedan 2012 baserad i Stockholm. Se mer: Dinis Machado

JOHN VENKIAH – NY SVENSK JAZZ I FOAJÈN

Den Londonfödde unge pianisten och vokalisten John Venkiah är redan musiker på heltid. Han har spelat med stora celebriteter som Tingsek, Albin Gromer, MSO, Loreen och Carola. John är också medlem i Crazy Faela och ska i sommar på turné med nya stjärnskottet Shirin. I höstas släppte Venkiah sitt andra album Elevation med sin trio. På Skissernas Night presenterar John Venkiah egna kompositioner från trio-repertoaren. Njut av musik med en förvånande känsla av snille och smak. Influenser kan spåras från E.S.T och Chet Baker. Helt klart är John Venkiah en ny kraftkälla på den svenska jazzscenen! Se mer: John Venkiah

AKI ZUM - MURALMÅLERI I VERKSTADEN

Aki Zum är en serbisk/svensk konstnär baserad i Malmö. Sedan examen från Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam 2007 har hon ställt ut på gallerier och medverkat på street art festivaler världen över. Hennes konst har ett starkt uttryck – en djungel av känslor, färger, mönster, tankar som skapar en helt egen visuell värld. Kanske känner du igen hennes arbeten från Malmögalleriet Makeriet, Fotografiska eller konstmagasinet Little Finger?
 
När Aki Zum intar museets Skapande verkstad under Skissernas Night kommer en stor väggmålning växa fram – där alla bidrar för att skapa en gemensam, kontrastfylld värld.

PERFORMANCE CROQUIS: ERIK HOLMSTRÖM - MALMÖ DOCKTEATER

Malmö dockteater har producerat flera kritikerrosade uppsättningar som Vi Bara Lyder och Funktionell Dumhet. Just nu visar de pjäsen Det Nya Riket på sin egen scen i Sofielund, Malmö. Erik Holmström samarbetar med bildkonstnärer, skulptörer, dockmakare och animatörer för att nå sin konstnärliga vision. Till museet har Malmö dockteater med sig marionetter från ett samarbete med Malmö Stadsteater och under Performance Croquis får du en helt unik chans att teckna kroki som du aldrig kommer få igen - ta den! Se mer: Malmö dockteater

Teckningsmaterial finns att låna, begränsat antal sittplatser.

ANATOLIAN BEAT COLLECTIVE

Turkish freakout, Swingin’ Istanbul, Psyche de Liban, Sultanfunk! Ericalibaba och Cecilia Paisley tar med dig på en resa i tid och rum. Från Biscayabukten till Kreta och rakt genom Dardanellerna. Kvällens DJ-duon har grävt djupt och bjuder på skatter från eran när musiklivet blomstrade i Turkiet, Libanon och Egypten. Sitar blandas med trummor som övergår i psykedelisk rock och orientalisk disco – en sällsam svängig blandning av traditionella tongångar och moderna beats!

15 min VISNINGAR: EN KONSTNÄR – ETT KONSTVERK

17.00 Svenska salen, Marianne Richter, draperi till ECOSOC-salen i FN-högkvarteret (sv)

17.30 Internationella salen, Raoul Dufy, Elektricitetens fé (eng)

18.00 Andra våningen, Bigert & Bergström, Tornado Diverter (sv)

18.30 Internationella salen, Jenny Holzer, Inflammatory Essays (eng) 

19.00 Mexikanska salen, Juan O´Gorman, Tre perioder i Mexikos kultur (sv)

19.30 Internationella salen, Raoul Dufy, Elektricitetens fé (sv)

20.00 Svenska salen, Marianne Richter, draperi till ECOSOC-salen i FN-högkvarteret (eng)

20.30 Internationella salen, Jenny Holzer, Inflammatory Essays (sv)

21.00 Andra våningen, Bigert & Bergström, Tornado Diverter (eng)

21.30 Mexikanska salen, Juan O´Gorman, Tre perioder i Mexikos kultur (eng)

RESTAURANG PÅ SKISSERNAS:

Under Skissernas Night serverar restaurang På Skissernas en trerätters meny för 355 kr. Eftersom det lovas fint väder så tänder restaurangen även grillarna på den soldränkta terrassen som vetter mot skulpturparken. Lunds konstnärligaste uteservering till tonerna av dj duon Anatolian Beat Collective utgör det här årets sommarversion av Skissernas Night!

Boka bord online eller på bord@paskissernas.seSkissernas Night genomförs med stöd av Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.

sparbanken-webb.jpg#asset:2144


Kommande evenemang

Visar 2 resultat