Svenska salen. Foto: Johan Persson

Konstberättelser: Politik(erna) och konstnärlig frihet

Är du nyfiken på konst och vill lära dig mer om sammanhangen som utgör historia? Konstberättelser är en serie specialvisningar där våra pedagoger och inbjudna gäster ger historiska och tematiska utblickar i museets samlingar.

Politik(erna) och konstnärlig frihet

Vad är konstnärlig frihet? När kan konstnären betraktas som ”fri”? Hur stor påverkan har politiker och andra makthavare haft under den konstnärliga processen och därmed på konstens utformning? Under visningen tittar vi på exempel ur samlingarna som belyser brytpunkten mellan kreativ process och konstnärlig frihet.

Karin Annebäck arbetar som museikoordinator på Skissernas Museum och som lärare på avdelningen för Konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet. Hon driver organisationen Historielabbet – Gör om Gör Rätt, ett kanonkritiskt fortbildningsprojekt för en mer inkluderande konsthistorieskrivning.

Kommande tillfällen:
Torsdag 20 sep: Kvinnornas förutsättningar med Emma Jönsson, Skissernas Museum
Torsdag 27: Skulptur i museets samlingar - Moore till Lindberg De Geer med Måns Holst Ekström, Lunds universitet