Svenska salen. Foto: Johan Persson

Konstberättelser: Kvinnornas förutsättningar

Är du nyfiken på konst och vill lära dig mer om sammanhangen som utgör historia? Konstberättelser är en serie specialvisningar där våra pedagoger och inbjudna gäster ger historiska och tematiska utblickar i museets samlingar.

Kvinnornas förutsättningar
Hur har förutsättningarna för kvinnors konstnärskap sett ut genom historien? Vilka är berättelserna bakom deras konstnärskap? Kvällens guidade visning lyfter fram skisser av Sigrid Hjertén, Nadia Khodasevich Léger, Marta Pan, Sonia Delaunay, Sigrid Fridman med flera, och vi fördjupar oss i deras kreativa processer.

Emma Jönsson arbetar som museikoordinator på Skissernas Museum och som frilansande föreläsare. Hon är utbildad i Konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet och har nyligen medverkat med ett kapitel om 1800-talets historiemåleri samt formandet av nationell identitet i antologin Swedish Art History - A Selection of Introductory Texts.

Säsongens tredje konstberättelse äger rum 27 sep med rubriken: Skulptur i museets samlingar - Moore till Lindberg De Geer av konsthistorikern Måns Holst Ekström.