Fotograf: Jacob Kimvall

Blackbook – skiss, konstverk, pedagogik och bevismaterial

Samtal med efterföljande workshop (hålls på svenska)

Blackbooken är en mindre välkänd och mer privat sida av det annars offentliga graffitimåleriet. I blackbooken samlar graffitimålare egna och andras verk, i form av skisser och kolorerade teckningar. Ibland fungerar de som förstudier till verk i de offentliga rummen, men det går också att se teckningarna i en blackbook som konstverk i sin egen rätt – som en form av artist book. Blackbooken har dessutom använts som ett verktyg för att lära sig graffiti, och som dokumentation och bevismaterial.

Tidigare har blackbooken och dess funktion haft en relativt undanskymd roll i den internationella diskussionen kring graffiti och liknande uttryck, men under de senaste åren har intresset ökat, vilket bland annat resulterat i böcker som New York City Black Book Masters (2009) och World Piecebook: Global Graffiti Drawing (2011).

Direkt efter samtalet hålls en workshop med konsthistorikern Jacob Kimvall. Deltagarna får gärna ta med sig sin egen blackbook att utgå ifrån under workshopen, men det kommer också att finnas blackbooks att inspireras av och skissa i på plats vid eventet.

Jacob Kimvall, lektor i konstvetenskap vid Stockholms universitet och del av forskningsgruppen Urban Creativity vid Lunds universitet, berättar om blackbooken som ett konstnärligt och kulturhistoriskt objekt, och hur det kan förstås i relation till sina olika kulturella sammanhang.

Studerande och unga under 25 år: fri entré. I övrigt ordinarie entré till museet. Se pris och rabatter