Bildberättande och konsten att läsa bilder

Konferens

Vi lever alla i ett snabbt bildflöde som ställer allt högre krav på betraktaren. Vad är det jag ser? Vad är det avsändaren vill att jag ska se – och känna? Propaganda- och reklambildernas förledande budskap kräver god bildkunskap för att genomskådas. Skrämmande exempel i närtid är den falska Youtube-videon där Barack Obama förolämpar Donald Trump och IS Hollywoodinspirerade propagandafilmer.

BILDBERÄTTANDE och konsten att läsa bilder är Föreningen Läsrörelsens landsomfattande projekt om vikten av och konsten att läsa bilder ur ett pedagogiskt, analytiskt och konstnärligt perspektiv. Stora konferenser/fortbildningsdagar anordnas i samarbete med museer och konsthallar.

Här kan du läsa mer om BILDBERÄTTANDE och konsten att läsa bilder.
Detta är en konferens som kräver föranmälan (se pris nedan). Här gör du din anmälan till konferensenSista anmälningsdag är 2/3.

DAGENS PROGRAM:

Gunilla Kindstrand, journalist, är dagens moderator.

OM VIKTEN AV BILD I ETT DEMOKRATIPERSPEKTIV
Max Liljefors, professor i konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet.

VISUELL KUNSKAP I BILD
Rebecka Nordström Graf, inredningsarkitekt och universitetsadjunkt i konst och design vid HDK i Göteborg.

BILDERBOKEN MED SMÅ-ÅRINGAR OCH UPPÅT
Susanna Ekström, litteraturpedagog och f.d. universitetsadjunkt.

FILM SOM PROPAGANDA
Kalle Boman, filmproducent och f.d. professor i filmisk gestaltning i Göteborg. Har bland annat producerat utställningen Sverige och Förintelsen – tillsammans med Roy Andersson – för Forum för levande historia.

HUR BILDSÄTTER MAN EN IDÉ?
Stina Wirsén bland mycket annat tidningstecknare och illustratör på Dagens Nyheter sedan tidigt 90-tal. Hur fångar man en nobelpristagare med några få streck? Hur kommer rörelsen in i en modeteckning?

MED FOKUS PÅ DEN KONSTNÄRLIGA KREATIVA PROCESSEN
Patrick Amsellem, museichef Skissernas Museum, berättar om museets verksamhet.

KULTURSKOLAN OCH BILDEN
Lunds kulturskola i samtal med Håkan Sandh, tidigare chef Sveriges Kulturskoleråd.

GROTTMÅLNINGAR, SPRÅK OCH KOMPLEX TEKNIK – DEN MODERNA MÄNNISKANS ANKOMST
Jan Apel, universitetslektor vid Institutionen för arkeologi och antikens historia, Stockholms universitet om att när de 60 000 år gamla paleolitiska grottmålningarna började uppmärksammas i slutet av 1800-talet var många tveksamma till att de kunde vara så gamla, speciellt med tanke på hur avancerade de var.

VILKEN ROLL HAR BILDEN I DAGENS SAMHÄLLE?
Gunilla Kindstrand leder ett panelsamtal med Rebecka Nordström Graf, Susanna Ekström, Lisa Heino, utbildningspolitisk utredare Enheten för Politik och Påverkan Lärarförbundet och en representant för Lärarnas Riksförbund.

Läsrörelsen i samarbete med: Sundsvalls museum/Kulturmagasinet, Bildmuseet, Värmlands Museum, Arbetets museum, Liljevalchs konsthall, Skissernas Museum, Textilmuseet, Kulturskolor i Sverige, Folkets Hus & Parker, Zita Folkets Bio, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund, Svenska Filminstitutet, Statens medieråd, Forum för levande historia, Opsis Barnkultur, Dataspelsbranschen, Egmont Publishing, Svenska barnboksinstitutet och ÅJ Distribution samt med stöd av Bokmässan och Postkodstiftelsen.

Pris: 750 kr (inkl. lunch samt morgon- och eftermiddagskaffe) Studentpris 400 kr – mot legitimation.