Skapande verkstaden/Creative workshop. Foto/Photo Skissernas Museum/Johan Persson
Skapande verkstaden/Creative workshop. Foto/Photo Skissernas Museum/Johan Persson
Skapande verkstaden/Creative workshop. Foto/Photo Skissernas Museum/Johan Persson
Skapande verkstaden/Creative workshop. Foto/Photo Skissernas Museum/Johan Persson

Skapande verkstad

Den kreativa miljön där nya konstidéer föds!

Skapande verkstaden är en central del i museets pedagogiska verksamhet. Vi erbjuder workshops för barn, unga och vuxna där deltagarna får chansen att experimentera med en mångfald konstnärliga tekniker och material. I det egna skapandet uppmuntrar vi till att prova sig fram till egna bilduttryck och skulpturala former. Utifrån varierande teman, med inspiration från samlingar och tillfälliga utställningar, får varje deltagare möjlighet att utforska sin egen kreativa process och delta i ett kravlöst skapande.


PROGRAM FÖR VUXNA under hösten 2019:

19/10 Konstkväll med Archfilm
Skapande verkstaden står öppen för alla som vill utforska skapandet i relation till arkitektur, kl. 17-19. Arkitektstudent Ana Gilmet och museets konstpedagog handleder skapande i bildsekvenser; "En promenad i Lund".

29/10 Bästa Biennalen!
I museet kan vi se Astrid Göranssons skulptur Fridhem. Hon inspirerades bl.a. av båtars galjonsfigurer. Hur skulle du vilja se ut om du var en galjonsfigur? Kom och fotograferas av David Skoog! En liten fotostudio med rekvisita finns uppbyggd i Birgit Rausings Sal. Vill ni så kan bilden läggas upp på Skissernas Instagram. Kl. 12-16.

15/11  Skissernas Night
Under Skissernas Night bjuder vi som vanligt in alla till att skapa i vår verkstad. Museet är öppet mellan kl. 17-21. Håll utkik efter mer information på vår hemsida!


Torsdagsverkstad / Skapande för vuxna

Kom och utforska dina konstnärliga sidor med oss! Under hösten kommer vi under tre torsdagar att bjuda in unga och vuxna till att skapa med oss i vår verkstad. Inga förkunskapskrav finns och du jobbar helt utifrån din egen nivå.


26/9 kl. 16.30-18 Konstnärspar
Konstverk i par. Kom och gör två konstverk som hör ihop och relaterar till varandra. Efter verkstaden kan du följa med en av våra guider på en temavisning om konstnärspar.

31/10 kl. 16.30-18 Konst och skräck
Kom och utforska dina mörka sidor! Gör ett konstverk i svarta material. Efter verkstaden kan du följa med en av våra guider på en temavisning om konst och skräck.

5/12 kl. 16.30-18 Byggnader
Hur upplever vi en stad och vad vill vi få ut av den? Gör en egen fri fortsättning på halvfärdiga huskroppar. Teckning och collage. Efter verkstaden kan du följa med en av våra guider på en temavisning om byggnader.

Studerande och unga under 25 år: Fri entré. I övrigt ordinarie entré till museet. Se pris och rabatter


PROGRAM FÖR FAMILJ under hösten 2019:

Varannan söndag är barn och familjer varmt välkomna till museets fina Skapande verkstad där vi tillsammans utforskar olika material och konstnärliga tekniker.

Familjevisning
12:30 - 13:00
Skissernas Museum erbjuder visningar för hela familjen där barn och vuxna får ta del av utställningarna och fundera över konsten tillsammans. Utifrån olika teman går vi på en spännande upptäcktsfärd i museets salar och hämtar inspiration till eget lekfullt skapande i verkstaden efteråt.
Rekommenderat från 5 år.

Skapande Verkstad
13:00 - 15:00
Varannan söndag, efter familjevisningen, är barn och familjer välkomna till drop in-aktivitet i vår Skapande verkstad under ledning av våra erfarna pedagoger. Här får deltagarna uttrycka sig konstnärligt och prova att arbeta med olika material och tekniker. Vid varje tillfälle inspireras vi av någon konstnär eller konstform i utställningarna. Följ gärna med på familjevisningen strax innan för att lära mer om temat för dagen.

- Barn: Fri entré
- Vuxna: 80 kronor entréavgift
- Materialavgift: 35 kr/deltagare

3/11: Linne, siden, ull: Textilen i konsten
Vi letar efter skisser till konstverk i textil. Vi tittar närmare på Marianne Richters meterhöga skiss inspirerad av musslor och Hilding Linnqvists väv av svenska sjömän. I verkstaden arbetar vi med textilier och limmar eller syr ihop våra egna textila konstverk.

17/11:Den konstnärliga processen: Hur gör konstnären?
Hur går det till när konstnärer gör konstverk? Vilka tankar, historier och känslor finns bakom ett konstverk? Vi ser på skapandet i flera steg, från litet till stort. Efter visningen gör vi egna skisser till skulpturer som vi sedan formar i lera.

1/12: Ljusets magi: Att måla på glas
Många konstnärer har gjort målningar på glas. Vi inspireras av glasmålningar på museet och tittar på magiska effekter när solen lyser genom dem. I verkstaden skapar vi våra egna genomskinliga konstverk genom att måla på plexiglas.

15/12:Skärvor som blir till konst: Mosaik
I museet letar vi upp skisser till konstverk gjorda av mosaik. Vi tittar på Bazaines blå mosaik inspirerad av vatten och skisser till mosaiker stora som hus. I verkstaden gör vi egna mosaikverk med stenar, glas och keramik som vi trycker in i lera.

Varmt välkomna!

För bokning och frågor kontakta museets konstpedagoger:
Magdalena Sigmond, magdalena.sigmond@skissernasmuseum.lu.se eller Elvine Lund, elvine.lund@skissernasmuseum.lu.se, +46 (0)46 222 02 65